10/04/2018
Zo verwelkom je een nieuwe collega

Krijgen jullie er een nieuwe collega bij? Dan lees je hier alle to do's om hem of haar hartelijk te ontvangen: zorg voor een mentor, plan een rondleiding in, maak zijn of haar werkplek al klaar en zo veel meer.

Informeren

Je kan je collega nog vóór de eerste werkdag op een fijne manier welkom heten. Zorg dat hij/zij weet waar jullie hem of haar verwachten, hoe laat, wie hem zal opwachten en wat er op de eerste dag gepland staat. Zo heeft jullie nieuwe collega een houvast voor die eerste momenten in het bedrijf.

Ontvangstcomité

Heeft de nieuwe collega zich aangemeld, zorg dan dat er één iemand is die hem of haar zal verwelkomen en rondleiden. Zo heeft jullie nieuwe teamlid een beetje een reddingsboei om zich aan vast te klampen.

Voorstellingsronde en rondleiding

Ga de werkvloer rond met jullie nieuwe werkkracht en stel iedereen kort voor. Zorg dat hij/zij weet welke functie elk van je collega’s heeft en in welke gevallen hij/zij met deze persoon zal samenwerken. ‘Bij Esma kan je terecht voor al je ICT-vragen’, bijvoorbeeld. Ook een fysieke rondleiding is fijn: waar staat de printer, hoe werkt de koffieautomaat, welke vergaderzalen zijn er en waar kan hij/zij de toiletten vinden.

Werkplek

Zorg dat jullie nieuwe collega de eerste dag al een eigen werkplek heeft. Te vaak moeten nieuwe werknemers het de eerste dag(en) of we(e)k(en) zonder bureau doen. Hij/zij zal zich welkom voelen als er al een plaatsje gereserveerd is voor hem/haar. Zorg voor de finishing touch met een welkomstkaartje, een infomapje of een kleine attentie.

Lunch

Lunchen jullie onder collega’s vaak samen in het bedrijfsrestaurant? Nodig de nieuweling dan uit om mee te eten, zo kan hij/zij nader kennis maken.

Mentor

Stel eventueel een mentor aan om hem of haar de eerste dagen en weken wegwijs te maken. Kies iemand die het reilen en zeilen binnen het bedrijf goed kent, en kan antwoorden op praktische en inhoudelijke vragen. Veel succes met de uitbreiding van het team!